Propisan je katalog šifara vrste prihoda/naknada

Propisan je katalog šifara vrste prihoda/naknada i nove šifre prihoda za primanja fizičkih lica (primena od 1. marta 2016. godine)

U „Sl. glasniku RS“ br. 14, objavljen je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o sadržaju poreske prijave za obračun poreza na dobit po odbitku na prihode i naknade koje ostvaruju nerezidentna i rezidentna pravna lica, kojim je propisan novi Obrazac PDPO/S koji se, od 1. marta 2016. godine, dostavlja u elektronskom obliku, kao i novi Katalog šifara vrste prihoda/naknade na koje se plaća porez na dobit po odbitku i po rešenju, koji se takođe primenjuje od 1. marta 2016. godine.

Pored toga, propisan je novi Katalog vrste prihoda, koji je sastavni deo Pravilnika o poreskoj prijavi za porez po odbitku („Sl. glasnik RS“, br. 74/13, … i 71/14), u kojem je izvršeno usklađivanje šifara vrste prihoda sa izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje („Sl. glasnik RS“, br. 112/15). Novi Katalog vrste prihoda primenjuje se od 1. januara 2016. godine.

Objavljeni su i sledeći pravilnici, kojima se propisuju poreske prijave koje će se, od 1. marta 2016. godine, dostavljati elektronskim putem:

Pravilnik o poreskoj prijavi o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva (propisan novi Obrazac PP OD-O),

Pravilnik o načinu obračunavanja, sadržini i načinu vođenja evidencije, obliku i sadržini poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja (propisan novi Obrazac PP-PPNO),

Pravilnik o načinu i postupku utvrđivanja dividende koju ostvaruju članovi privrednog društva u likvidaciji, odnosno stečaju (propisan novi Obrazac DPDL/S),

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o sadržaju poreske prijave za obračun poreza na dobit po rešenju na prihode koje po osnovu kapitalnih dobitaka i po osnovu zakupa i podzakupa nepokretnosti i pokretnih stvari ostvaruje nerezidentno pravno lice (propisan novi Obrazac PP KDZN).

U vezi sa donošenjem navedenih pravilnika, biće objavljeni napisi u RP br. 6/16, koji uskoro izlazi iz štampe.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.